Warzywa zapiekane pod sosem beszamelowym

Warzywa zapiekane pod sosem beszamelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cykoria

    4 szt.
  • bakłażan

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • pomidory

    3 szt.
  • masło

    2-3 łyżki
  • mleko

    1-2 szklanki
  • mąka

    3-4 łyzki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • sok z cytryny

    1-2 łyżki
  • ser żółty

    100-200 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy. Cukinię i bakłażana obieramy. Cykorię pozbawiamy zewnętrznych liści i gorzkich kaczanów, obficie solimy. Bakłażana kroimy na plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i obficie solimy, po czym odstawiamy na kilkanaście minut. Cukinię i pomidory kroimy na plastry. Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę - tak, aby powstała gęsta masa. Chwilę smażymy, po czym wlewamy zimne mleko. Gotujemy aż sos zgęstnieje do konsystencji śmietany. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, gałka i tymiankiem. Gdy trochę wystygnie dodajemy starty żółty ser. Cykorię i bakłażana płuczemy z nadmiaru soli. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do miękkości około 45min w temp. 180stopni. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę tak, aby sos z wierzchu się przyrumienił.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata106

11.09.2011 20:20
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat