Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
margaryna 20 dag
żółtko jajek 4 szt
śmietana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Piana:
BIAŁAK 4 szt
cukier 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masa
żółtko jajek 4 szt
mleko 1/2 l
cukier 1/2 szkl.
cukier wanilinowy 1 szt
mąka ziemniaczana 1 1/2 łyżki
mąka 2 łyżki
margaryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka

Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blachę i delikatnie zapiec. W międzyczasie ubić białka na sztywno, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Na delikatnie zapieczony placek wyłożyć pianę i dopiec go. Wyciągnąć i wystudzić.
Masa:
Z pół litra mleka odlać pół szklanki i wymieszać w tym wszystkie składniki prócz margaryny. Resztę mleka zagotować i wlać do tego przygotowany budyń. Zagotować i wystudzić. Następnie utrzeć margarynę i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Miksować. Wyłożyć na pianę i udekorować wg uznania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzena06 29.06.2012 12:11
oj pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak