Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka domowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 1 szt
pieczareki całe 2 szt
cebula 1 szt
ziemniaki młode 10 szt
skóra z boczku wędzonego 1 szt
śmietana 200 ml
ocet winny do smaku
sól do smaku
koper świeży 1 pęczek
burak ćwikłowy 4 z liśćmi
groszek cukrowy 6 szt
kapusta 5 liściasta

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka domowa

Ziemniaki oskrobać i pokroić w ćwiartki. Umyć wszystkie warzywa i przygotować do gotowania: marchewkę pokroić w talarki, cebulę w pióra, wyjąc groszek ze strączków, posiekać pieczarkę, buraki oraz liście z kapusty i botwinę.
Wszystkie warzywa razem wrzucić do garnka, dołożyć dużą skórę z wędzonego boczku, potem zalać wodą( około 3 l) i gotować do miękkości. Doprawić solę i pieprzem. Na koniec dokwasić octem i zabielić śmietaną( śmietanę zahartować i najlepiej posolić przed wlaniem do zupy).
Podawać posypane świeżym koprem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.10.2013 14:12
bardzo lubię
Ewelina38 14.07.2012 23:41
dawno nie jadłam tej zupki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak