Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langosz

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 0,5 litra
śmietana 12-procentowa 250 ml
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
żółty ser 20 dkg
czosnek 4 ząbki
olej do smażenia
drożdże 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Langosz

Do 0,5 szklanki ciepłego mleka wkruszamy drożdże i posypujemy mąką-pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i żółtka i doprawiamy szczyptą soli. Resztę mleka podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do drożdży. Rozczyn wlewamy do ciasta i wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Z ciasta smażymy na głębokim oleju ok 10 placków. Smarujemy je wyciśniętym przez praske czosnkiem i posypujemy startym żółtym serem. Polewamy ketchupem.
Pychota:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 23.03.2011 16:11
może być ciekawie
bernadetta2 28.02.2011 10:48
zaskakujące
bernadetta2 28.02.2011 10:48
zaskakujące
agata1722
agata1722 08.02.2011 18:14
interesujące
Barbara55 09.01.2011 14:31
ciekawe
iwona332 30.08.2010 00:03
super
rosik93 25.08.2010 12:09
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak