Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z jagodami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
cukier 1 szklanka
jajko 2 sztuki
masło 5 dag
mleko 1/2 litra
masło 12 dag
DODATKOWO:
jagody 1 litr
cukier 4 łyżki
budyń śmietankowy 1 sztuka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z jagodami

Drożdże wymieszać w ciepłym mleku razem z 1 łyżką cukru i mąki, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z resztą cukru, dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na stolnicy podsypanej mąką i większą szklanką wyciąć krążki, dnem mniejszej szklanki maczanym w mące w krążkach zrobić dołki. przełożyć ja na natłuszczoną blaszkę i każdą posmarować jajkiem.

Jagody wymieszać z cukrem i suchym budyniem, następnie łyżką lekko je ubijając ułożyć w otworach na bułeczkach. Bułki przed pieczeniem jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, można je dodatkowo posypać kruszonką.

Piec w temp. 180st do 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gryczyn 09.07.2012 12:09
domowe, najsmaczniejsze:)
magdalea 28.06.2012 11:21
przepyszne, przepis do wypróbowania
Rafał10 28.06.2012 08:37
ale ślicznie wygląda, mniam z jagodami takie świeże są pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak