Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąska - Sushi Joanny z oliwką nadziewaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 500 gram
ocet ryżowy 7 łyżek
cukier 4 łyżki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Przekąska - Sushi Joanny z oliwką nadziewaną

Kroki postępowania

1
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek
Krok 1 - Przekąska - Sushi Joanny z  oliwką nadziewaną foto
2
kładziemy szczypiorek zielony
Krok 2 - Przekąska - Sushi Joanny z  oliwką nadziewaną foto
3
na to oliwki nadziewane i zawijamy
Krok 3 - Przekąska - Sushi Joanny z  oliwką nadziewaną foto
4
Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
Krok 4 - Przekąska - Sushi Joanny z  oliwką nadziewaną foto
5
Sushi gotowe z oliwkami i szczypiorkiem .
SKŁADNIKI:
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gram
ocet ryżowy 7 łyżek
cukier 4 łyżki
i sól 1 łyżeczka
matę bambusową do rolowania
ostry nóż
nori - prasowane algi 6 sztuk.
Oliwki nadziewane masa paprykową
sos sojowy ciemny
pałeczki
szczypiorek pęczek
Krok 5 - Przekąska - Sushi Joanny z  oliwką nadziewaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata/MANTIS-KITCHEN 07.02.2014 07:58
Nigdy nie robiłam, trzeba umieć je zrobić , twoje wyglądają przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak