Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babeczki z gruszką i budyniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
masło schłodzone 10 dag
cukier wanilinowy 2 szt
budyń waniliowy 1 szt
mleko 450 mili
cukier 3 łyżki
gruszki 2 szt
dżem 150 mili

Przepis i sposób przygotowania na: babeczki z gruszką i budyniem

Zagniatam mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz z 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij, podziel na 8 części i wyklej dna i boki foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Z papieru wytnij 8 krążków, przykrywam kruche ciasto w foremkach i obciążam warstwą suszonego grochu albo fasoli. Tartaletki wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piekę 15-20 minut na złoty kolor.. Przygotowuje nadzienie: Budyń wymieszaj z 1/2 szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez chwilę, odłóż do ostygnięcia. Tartaletki napełnij budyniem włóż do szprycy i wyciskaj wzorek na około babeczki do środka włóż 1 łyżeczkę dżemu truskawkowego a na budyń nałóż gruszkę pokrojoną w kosteczkę .Takie kruche babeczki zasmakują każdemu .
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag schłodzonego masła
2 cukry waniliowe
szczypta soli
Nadzienie:
1 budyń waniliowy
450 ml mleka
3 łyżki cukru
dżem truskawkowy 150 mili
gruszki 2 sztuki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 10.03.2014 22:16
smakowita propozycja
Rafał10 28.06.2012 08:38
mniam aż ślinka cieknie!
cukiereczek 28.06.2012 08:23
apetyczne
Katarzyna87 28.06.2012 08:14
mniamusne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak