Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały chleb pszenny na zakwasie żytnim

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czynny zakwas żytni 25 gram
mąka pszenna pełnoziarnista 100 mililitrów
zaczyn z powyższych składników
mąka pszenna pełnoziarnista 200 gram
mąka przenna tortowa 150 gram
sól 1 łyżka
woda 80 (ciepła)
woda 140 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Biały chleb pszenny na zakwasie żytnim

Kroki postępowania

1
Wieczorem składniki zaczynu wymieszać (zakwas+mąka+woda) - ma wyjść gęsta masa, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Biały chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
2
Następnego dnia z gęstej, zwartej masy powinniśmy mieć rzadką substancję z pęcherzykami, mocno przepracowaną.
Krok 2 - Biały chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
3
Wymieszać mąki z wodą i solą, zagnieść i odstawić na 20 minut pod przykryciem. po tym czasie dodać zaczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto przez około 10 minut - w razie potrzeby podsypać trochę mąką lub dodać ciepłą wodę. Włożyć ciasto do wysmarowanej oliwą miski i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę.

Ciasto powinno być elastyczne i w momencie złapania go w rękę powinno swobodnie opadać w dół - ma być luźne, ale nie klejące.
Krok 3 - Biały chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
4
Po godzinie ciasto powinno wyrosnąć mniej więcej tak, jak na zdjęciu.
Krok 4 - Biały chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
5
Po tym uformować z ciasta prostokąt na wysypanym mąką blacie, złożyć dwa razy do środka.
Krok 5 - Biały chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
6
Zwinąć ciasto w saszetkę i włożyć zwinięciem w dół z powrotem do miski, odstawić na kolejną godzinę, kiedy podwoi objętość czynność powtórzyć i znów odstawić na godzinę.
Krok 6 - Biały chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
7
Uformować bochenek i ułożyć go w koszyku do wyrastania sklejeniem do góry, przykryć ściereczką. Odstawić na 3 godziny.
Krok 7 - Biały chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
8
Bochenek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i ponacinać go ostrym nożem lub żyletką. Piec 15 minut w naparowanym piekarniku w 230 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec kolejne 15 minut.
Krok 8 - Biały chleb pszenny na zakwasie żytnim foto
9
Wyjąć bochenek i położyć na kratkę kuchenną.
Krok 9 - Biały chleb pszenny na zakwasie żytnim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 27.06.2013 11:15
piękny chleb
domaskowa 04.07.2012 12:20
Ilonko - tak również robiłam, ale żyletką jest szybciej i ma cieńsze ostrze :)
krokodyl 03.07.2012 14:09
extra :) podpowiedź: do nacinania może być zwykły nóż tylko zamoczony w wodzie za każdym razem (nacinaniem)
domaskowa 28.06.2012 10:40
Dokładnie, damo zdrowie! Dziękuję :)))
Katarzyna87 28.06.2012 08:13
piękny
ziutula
ziutula 28.06.2012 00:44
samo zdrowie w tym chlebku domowym..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak