Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

5.0
(33)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 40 gram
cukier puder 110 gram
serek mascarpone 500 gram
śmietana 30% 300 gram
cukier puder 1 łyżka
czekolada gorzka 150 gram
brzoskwinie w puszce 1 sztuka
Poncz do nasączenia:
syrop brzoskwiniowy 1,5 szklanki
sok cytrynowy 2 łyżeczki
DODATKOWO:
wiórki białej czekolady 5 łyżek
Biszkopt 110 gram
mąka pszenna 110 gram
woda zimna 1/2 (przegotowana)
jajko 5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąki wymieszać, przesiać przez gęste sitko i delikatnie wmieszać do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/. Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu. Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut.
Krok 1 - Tort czekoladowy z brzoskwiniami foto
2
Następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta. Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielić dopiero następnego dnia.
Krok 2 - Tort czekoladowy z brzoskwiniami foto
3
KREM CZEKOLADOWY: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą, ale nie gorącą połączyć z mascarpone. Dokładnie wymieszać. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru. Bitą śmietanę delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Wstawić do lodówki na ok.30 minut.
Krok 3 - Tort czekoladowy z brzoskwiniami foto
4
WYKONANIE: brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić na małe kawałki. Składniki ponczu wymieszać. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć połowę owoców, rozsmarować porcję kremu czekoladowego. Delikatnie ułożyć drugi blat, nasączyć, ułożyć owoce i krem. Ułożyć ostatnią część biszkoptu, nasączyć go i rozsmarować na wierzchu i bokach pozostały krem.
Udekorować wiórkami białej czekolady.
Krok 4 - Tort czekoladowy z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 12.03.2017 10:02
Jaki ten tort musiał być smaczny !
Alex_M 29.12.2013 13:31
pięknie wygląda :) musiała być przepyszny!
Wacław 13.09.2013 15:55
bardzo apetyczny :-)
Kasia36 28.08.2013 22:39
Pięknie się prezentuje
junox 24.06.2013 22:29
przepyszny musiał być ten torcik
anemon 19.06.2013 22:41
Dziękuję bardzo za tyle miłych słów.
barbara11561 19.06.2013 08:23
przepiękny i bardzo smaczny,też bardzo często robię kremy na bazie serka mascarpone-przepyszny:)
adelajda 17.05.2013 09:23
bardzo ładny! na pewno był smaczny
kate.500 16.04.2013 07:59
pieknie wyglada
Grazyna0211 28.11.2012 17:28
śliczny tort i te biedronki coś pięknego
alaaa 19.09.2012 20:47
ładnie wygląda ta dekoracja z białej czekolady
IZABELA29 17.09.2012 09:12
cudny
czekoladka_m 23.08.2012 18:25
Ale piękny. po prostu żal jeść:)
Justyna23
Justyna23 30.07.2012 14:55
jaki pyszny :)
Ewa104 27.07.2012 10:24
Jestem pod olbrzymim wrażeniem tego tortu.
Ilona15 22.07.2012 15:16
Prześliczny torcik, aż ślinka cieknie
caralajna 15.07.2012 22:23
jak z bajki :)
polly66 15.07.2012 10:58
śliczny!!!
anemon 12.07.2012 18:45
Już choćby dla takiego pięknego komentarza warto było zrobić ten tort. Dziękuję Misiu.
misia53 11.07.2012 22:02
anemonku , ty kwiatuszku, spustoszenie robisz w brzuszku a ten torcik zjawiskowy robi zawrót mojej głowy.Więc niech cieszy moje oczy ten magiczny tort uroczy!
Aneta41 11.07.2012 21:45
o, jaki cudny !
anemon 02.07.2012 10:03
Tak im sie zdaje i tak mi wmówili, bo mają z tym wygodę. No ale w końcu ktoś musi upiec tago torta, więc tym kimś zawsze jestem ja.
ben-ka 02.07.2012 09:36
Czyli Ty jesteś specjalistką od tortów:)
anemon 02.07.2012 08:10
U mnie w rodzinie co chwilę ktoś ma urodziny, a na urodziny musi być tort. Ten też był urodzinowy, na przyjęcie w rodzinnym gronie. Dziękuję Wam.
ben-ka 01.07.2012 11:38
O jejku to jakieś święto musiało być,że taki piękny tort zrobiłaś:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak