Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z powidłami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
żółtko jajek 5 sztuk
masło 7,5 dkg
drożdże 4 dkg
cukier 7,5 dkg
mleko 200 ml
spirytus 3 łyżki
olej do smażenia
powidła śliwkowe 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z powidłami

Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę i wlewamy ciepłe mleko z drożdżami. Zarobić ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, 1 łyżkę spirytusu i wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Formujemy pączki i smażymy na tłuszczu ( Do tłuszczu dodajemy 2 łyżki spirytusu ) na złoty kolor. W rękaw cukierniczy z wąską końcówką nakładamy powidła, gotowe pączki nakłuwamy i wyduszamy do środka powidła. Pączki można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.03.2014 12:00
z powidłami jadłam tylko w tej cukierni i były nieziemskie w smaku :)
Wacław 10.09.2013 11:35
pycha,lubimy takie
adelajda 10.06.2013 09:22
lubię tylko z powidłami
Ania67 16.04.2013 08:40
warto się skusić na takiego pączka
wiola333 24.03.2013 11:15
bardzo smaczny przepis
Dorota59 25.11.2012 18:48
pyszne takie domowej roboty
aisoglam 24.11.2012 17:40
Zgadzam się w 100% z Elżbietą :)
Elżbieta17 07.11.2012 17:28
najsmaczniejsze własnej roboty:)
dorotka0000025 22.08.2012 14:34
fajny paczus
ankaryba 22.08.2012 08:04
pyszne :-)
Katarzyna59 29.07.2012 20:00
pyszniutkie
Katarzyna59 29.07.2012 20:00
pyszniutkie
asia1985 16.07.2012 22:34
pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak