Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza caprese

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
drożdże 10 gram
oliwa 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
sól szczypta
pomidor 2 sztuki
mozzarella 125 gram
bazylia świeża do dekoracji
koncentrat pomidorowy do posmarowania
pesto 3 łyżki
woda 110 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza caprese

Mąkę wymieszać z gorącą wodą i solą (zaparzy się i ciasto będzie bardziej miękkie), odstawić. Drożdże wymieszać z cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki z wodą dodać oliwę i rozczyn drożdżowy, zagnieść elastyczne, miękkie ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.



Nastawić piekarnik na 200 stopni.

Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w kostkę a małe kuleczki przekroić tylko na połówki.

Listki bazylii umyć. Ciasto rozgnieść i rozwałkować na blasze na cienki placek, posmarować go sosem pomidorowym. Rozłożyć równomiernie mozzarellę i plastry pomidorów, pomiędzy składnikami zrobić kleksy z pesto bazyliowego i całość udekorować liśćmi bazylii.

Wstawić pizzę do piekarnika i piec 10-15 minut, aż ciasto zarumieni się na brzegach, podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 31.07.2012 07:49
Niezwykle zachęcająca :))
Karolcia12 27.06.2012 22:26
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak