Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza wieśniaka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
drożdże 10 gram
oliwa 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
sól szczypta
wędzony boczek 150 gram
cebula biała 1 sztuka
pomidor 2 sztuki
woda 110 (gorąca)
ser żółty 2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza wieśniaka

Mąkę wymieszać z gorącą wodą i solą (zaparzy się i ciasto będzie bardziej miękkie), odstawić. Drożdże wymieszać z cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki z wodą dodać oliwę i rozczyn drożdżowy, zagnieść elastyczne, miękkie ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Kiedy ciasto rośnie obrać pomidory ze skórki, pozbawić twardych części i płynnego miąższu, pokroić je na kawałki i usmażyć na patelni ze szczyptą soli aż powstanie gęsta pulpa.

Boczek pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki.

Nastawić piekarnik na 200 stopni.

Ciasto rozwałkować bardzo cienko na blasze, posmarować pulpą pomidorową i posypać serem, rozłożyć równomiernie kawałki mięsa i krążki cebulowe. Wstawić pizzę do piekarnika i piec 10-15 minut. Podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 27.06.2012 22:28
wygląda jak z prawdziwej pizzerii super
domaskowa 27.06.2012 21:45
Dziękuję :)
magdalea 27.06.2012 21:06
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak