Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 gram
  • żółtko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
  • masło

    50 gram
  • jagody

    400 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    125 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłozyć ciasto na blat i przykryć miską.

Ciasto dzielić na części i wałkować niechude placki, wycinać kółka i kółka rozwałkowywać tak, by były dość cienkie.

Jagody wymieszać z cukrem i nakładać dwie łyżeczki do każdego kawałka ciasta, zaklejać i odkładać na deskę wysypaną mąką.

W garnku zagotować wodę z solą i olejem, do wrzącej wkładać pierogi i gotować tak 4 minuty od momentu włożenia do garnka. Ugotowane przekładać łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą lub (jeśli nie będą przechowywane w lodówce) bezpośrednio na talerze.

Z pozostałych jagód z farszu można zrobić sos, miksując je ze śmietaną.

Pierogi przed włożeniem do pojemnika i do lodówki warto jest wymieszać z niewielka ilością oleju, by faktycznie się nie posklejały.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

07.04.2016 22:48
smakowite :)

Ada-Gaba

16.08.2014 20:00
moje ulubione

domaskowa

28.06.2012 10:40
Dziękuję pięknie ;)

iziona

28.06.2012 07:44
pyszności, oj pyszności :)

Karolcia12

27.06.2012 22:29
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat