Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól szczypta
masło 50 gram
jagody 400 gram
cukier 2 łyżki
woda 125 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłozyć ciasto na blat i przykryć miską.

Ciasto dzielić na części i wałkować niechude placki, wycinać kółka i kółka rozwałkowywać tak, by były dość cienkie.

Jagody wymieszać z cukrem i nakładać dwie łyżeczki do każdego kawałka ciasta, zaklejać i odkładać na deskę wysypaną mąką.

W garnku zagotować wodę z solą i olejem, do wrzącej wkładać pierogi i gotować tak 4 minuty od momentu włożenia do garnka. Ugotowane przekładać łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą lub (jeśli nie będą przechowywane w lodówce) bezpośrednio na talerze.

Z pozostałych jagód z farszu można zrobić sos, miksując je ze śmietaną.

Pierogi przed włożeniem do pojemnika i do lodówki warto jest wymieszać z niewielka ilością oleju, by faktycznie się nie posklejały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.04.2016 22:48
smakowite :)
Ada-Gaba 16.08.2014 20:00
moje ulubione
domaskowa 28.06.2012 10:40
Dziękuję pięknie ;)
iziona 28.06.2012 07:44
pyszności, oj pyszności :)
Karolcia12 27.06.2012 22:29
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak