Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z dżemem jagodowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
masło 100 gramów
mleko 3/4 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
drożdże 5 dag
jajko 1 sztuka
dżem owocowy 280 gramów
cukier puder 1/3 szklanki

Porada

Forma: 30x11 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z dżemem jagodowym

Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i odstawić do przechłodzenia. Do zaczynu z mleka dodać resztę cukru pudru, żółtka, szczyptę soli, mąkę, roztopione masło i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Do formy włożyć 2/3 ciasta, tak aby boki były podniesione, nałożyć dżem i resztę ciasta w dowolny sposób.

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec godzinę w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak