Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie od Hamrocyka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana ok. 250 gram
sól
pieprz
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy myjemy i gotujemy . Ugotowane i ostudzone , przepuszczamy przez praskę .
Krok 1 - Kluski śląskie od Hamrocyka foto
2
Ziemniaki ugniatamy równo na dnie miski , dzielimy na 4 części , wyjmujemy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę powinno wyjść koło szklanki , dodajemy jajko i ugniatamy.
Krok 2 - Kluski śląskie od Hamrocyka foto
3
Formujemy kuleczki i robimy palcem dziurkę
Krok 3 - Kluski śląskie od Hamrocyka foto
4
W garnku gotujemy wodę , dodajemy szczyptę soli , wrzucamy partiami kluski i w momencie gdy wypłyną na wierzch wyciągamy z garnka .
Krok 4 - Kluski śląskie od Hamrocyka foto
5
podajemy z sosami i mięsem
Krok 5 - Kluski śląskie od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 22.07.2012 18:54
fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak