Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto orzechowo-czekoladowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 1 szt
mąka 1 szkl
mąka krupczatka 0,5 szkl
cukier 0,75 szkl
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
jajko 5 szt
cukier 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
mąka 1 szkl
cukier 1,5 szkl
czekolda gorzka 2 szt
masło 3 szt
spirytus
masa czekoladowa 6 szt
jajko 6 szt
orzechy 20 dkg
jajka czekoladowe 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto orzechowo-czekoladowe

ciasto czekoladowe: jajka ubijamy w całosci z cukrem na puch gdy podwoją swoja objętosc dodajemy przesiane maki i proszek oraz rozptopioną w kąpieli wodnej czekoladę delikatnei mieszamy i wylewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy ok 30 min. Jesli ktoś chce mozna dodac zamiast czekolady kakao.
ciasto orzechowe: białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i ubijamy następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dodajemy przesianą mąkę i mieszamy z posiekanymi orzechami. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy.

Masa: jajka ubijamy z cukrem na parze i studzimy. Nastepnie ucieramy masło i dodajemy alkoholu wg uznania ucieramy na puch i ucieramy z masą jajeczną> masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy roztopiną czekoladę. na ciasto orzechowe nakłdamy masę czekoladową na to masa jasna i na to ciasto czekoladowe dowolnie dekorujemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 20.01.2013 22:50
pycha
Juleczka20 21.08.2012 08:56
pycha
artur7 19.08.2012 09:03
apetyczne
Megi 21.07.2012 10:03
mniam
jolanta19 27.06.2012 18:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak