Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grzybki marynowane I

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1,5 kg
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz ziarnisty
cebula
Zalewa:
ocet 10 % 1 szkl
woda 3 szkl
sól 1,5 łyżeczki
cukier 4 płaskie łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: grzybki marynowane I

Obrane i umyte grzyby ugotowałam do miękkości, w wodzie z dodatkiem soli. Odsączyłam. Przestudzone grzyby włożyłam do słoików. Dodałam kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie i plaster cebuli.

Przygotowałam zalewę:
Wymieszałam w garnuszku ocet, wodę, cukier i sól. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 112-15 minut. Gorącą zalewą zalałam grzyby, tak by całe były zanużone. Zakręciłam słoiki. Pasteryzowałam 15 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 08.11.2012 20:32
mniam, uwielbiam takie grzybki
Marta1986 16.08.2012 19:23
super
jola1508 11.07.2012 20:26
lubię
parysek10 26.06.2012 17:52
zawsze mam takie w zapasie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak