Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

puree z ziemniaków ze zbrązowionym masłem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg, nie obranych, umytych ziemni
masło 1/2 kostki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: puree z ziemniaków ze zbrązowionym masłem

Ugotuj ziemniaki na parze, ewentualnie w osolonym wrzątku. Odcedź. W międzyczasie roztop masło w małym rondelku na średnim ogniu. Masło zawiera prawie 20% wody, więc zacznie się tworzyć piana. Kiedy woda już wyparuje, piana zniknie, a temperatura tłuszczu zacznie rosnąć. Zawarte w maśle około 1-2% białka zaczną się zrumieniać. Po chwili znowu wytworzy się piana. Delikatnie zakręć rondlem i uważnie przyglądaj się zmianom. Kiedy drobinki białka zmienią kolor na złotawo-brązowy i zaczną wydzielać orzechowy aromat natychmiast zdejmij z ognia i przelej do zimnej miski, żeby obniżyć temperaturę. Rozgnieć ziemniaki, dodaj do nich zbrązowione masło, gałkę muszkatołową, zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 26.06.2012 18:14
brzmi zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak