Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos koperkowy z kurczakiem, np. do makaronu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka 1 szt
mleko 2 szklanki
cebula 2 szt
pieczarki 6-7 szt
kostka rosołowa 1 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
woda
mąka 2 łyżki
olej do smażenia
koper świeży

Przepis i sposób przygotowania na: sos koperkowy z kurczakiem, np. do makaronu

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, następnie osypujemy przyprawą i nacieramy. W garnuszku gotujemy wodę, a gdy się zagotuje, wrzucamy mięso i obgotowujemy je 15 minut na małym ogniu. W tym czasie na rozgrzanej patelni przesmażamy pokrojoną drobniutko cebulkę i pieczarki. Gdy już się podduszą, wsypujemy na patelnię mąkę i ciągle mieszając trochę ją prażymy(jakieś dwie minuty). Kolejno wlewamy mleko oraz dodajemy kostkę rosołową i od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do wrzenia. Niech to się chwilę pogotuje, Z mięsa odlewamy praktycznie całą wodę(można troszeczkę zostawić) i zalewamy je przygotowanym sosem. Całość dusimy około 10 minut, dodając posiekany koperek. Sos podaję z makaronem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 08.07.2012 22:29
ciekawe przepis
caffee_tea 08.07.2012 22:29
ciekawe przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak