Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mini jagodzianki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 0,5 l
cukier 125 g
drożdże 50 g
jajko 2 szt
margaryna 125 g
cukier waniliowy 3 łyżeczki
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: mini jagodzianki

Drożdże ucieramy z odrobiną cukru i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie roztapiamy masło i podgrzewamy mleko. Mąkę warto przesiać, dodajemy do niej cukier waniliowy, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, jajka oraz mleko. Ciasto dobrze wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy aż wszystko ładnie się połączy. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. W tym czasie płuczemy jagody, osypujemy je cukrem i lekko rozgniatamy. Wyrośnięte ciasto cienko wałkujemy na prostokąt, na nim układamy jagody i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na małe bułeczki bardzo ostrym nożem, jeżeli ciasto się klei umoczmy go lekko w oleju. Bułeczki układamy na blaszkach i pieczemy w 180 stopniach około25-30 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika78 26.06.2012 21:18
na to mam ochotę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak