Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OGÓRKI MAŁOSOLNE

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki gruntowe wg uznania
sól kilka łyżek
koper świeży 1 pęczek
chrzan świeży 5 cm
Liść laurowy suszony Prymat kilka
czosnek 3 ząbki
liść czereśni 2

Przepis i sposób przygotowania na: OGÓRKI MAŁOSOLNE

Zasada z ogórkami jest taka, że na każdy litr wody dajemy 1,5 łyżki soli. Dlatego zależy w jakim garnku , słoju będzie robiona kiszonka i ile wywaru wejdzie, wtedy odpowiednio mieszamy proporcje. Im więcej czosnku tym będą bardziej pikantne.

u mnie na mały słoik:
8 większych ogórków gruntowych
2 ząbki czosnku
1 litr wody+ 1,5 łyżki soli
koperek pół pęczka
liść laurowy 2 sztuki
liść czereśni (ewentualnie)

Wodę gotuję z solą. W słoiku układam umyte ogórki, dodaję przyprawy i zalewam wrzątkiem z solą , po 2-3 dniach ogórki są gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michaś 26.06.2012 17:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak