Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grecka bakława

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dag
orzechy włoskie 15 dag
migdały 10 dag
pistacje 5 dag
cukier 20 dag
cynamon Prymat pół łyżeczki
ciasto filo 45 dag
miód płynny 15 dag
sok z cytryny 1

Przepis i sposób przygotowania na: Grecka bakława

Najpierw posiekać sobie orzechy, pistacje , migdały i mieszamy je z 4 łyżkami cukru, połową soku z cytryny i cynamonem. Natłuścić formę . Gotowe ciasto filo przeciąć płaty do wielkości formy i smarujemy je z obu stron roztopionym masłem , połowę ułóż w formie jeden na drugim i posyp orzechami , przykryj pozostałymi płatami , ponacinaj ciasto ostrym nożem prostokąty , prowadząc ostrze od góry do samego dołu . Przed każdym nacięciem umyj nóż . wierzch posmaruj stopionym masełkiem piecz 35 minut w 200 st Ugotuj gęsty syrop z miodu , cukru i 150 ml wody wymieszaj z resztą soku z cytryny i ostudż. Bakławę wyjmij z piekarnika po 5 minutach polej ją syropem i podawaj aż całkowicie ostygnie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 08.09.2012 12:09
fajna
babcia
babcia 08.09.2012 12:09
fajna
Miki 29.08.2012 22:51
super
Goya 28.08.2012 22:44
ciekawe
Justyna/Dzastus 09.08.2012 09:54
fajny przepisik
Puszcza 08.08.2012 12:20
super
reniatka 03.07.2012 12:28
fajne
bgs1984 01.07.2012 21:31
mniam
marzenciak1985 01.07.2012 21:24
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak