Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strzępiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
margaryna 2 kostki
mąka 4 szklanki
proszek do pieczenia 6 łyżeczek
cukier waniliowy 1 torebeczka
cukier 1 szklnka
kisiel cytrynowy 1 torebka
kakao
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Strzępiec

Mąkę, miękkie masło, 8 żółtek, cukier, proszek do pieczenie, cukier waniliowy zagnieść na stolnicy. Ciasto podzielić na trzy części-do jednej dodać kakao i zagnieść. Jedną białą część i ciemną podzielić na mniejsze porcje i włożyć do zamrażalnika. Pozostałą białą część wylepić dużą brytfannę i ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce 20-30 minut. Następnie nałożyć na spód powidła śliwkowe lub sezonowe owoce. Następnie wyjmujemy z zamrażalnika ciemne ciasto i ścieramy je na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu. Teraz ubijamy pianę z białek, na końcu dodając do niej kisiel w proszku. Wylewamy masę na utarte ciasto i przykrywamy je kolejną warstwą ciasta-tym razem białego, również utartego na tarce. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Kiedy wystygnie można posypać cukrem pudrem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 19.07.2012 07:06
Ciekawa nazwa i ładnie się prezentuje.
Wiesława1 26.06.2012 18:56
super
1j1o1l1a1 26.06.2012 16:04
smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak