Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
mleko 0,5 litra
olej 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Farsz:
ser biały 0,5 kg
ziemniaki ugotowane 1 kg
słonina 20 dag
cebula 2 sztuki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Ciasto:
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy okrągłe placki, układamy farsz i formujemy pierogi.

Farsz:
Cebulę ze słoniną smażymy, następnie studzimy i razem z ziemniakami i serem skręcamy przez maszynkę. Doprawiamy sola i pieprzem.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie

Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, lub same

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak