Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwójnie serowe kotleciki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 40 dkg
przyprawa do zup w płynie 3 łyżki
jajko 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mozzarella w kulce 125 gram
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat wg uznania
żółty ser wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie serowe kotleciki

Kroki postępowania

1
Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę w płynie i pieprz.
Krok 1 - Podwójnie serowe kotleciki foto
2
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. W czasie mieszania dosypywać bułkę tartą. Można jej wsypać mniej lub więcej niż 3 łyżki. Dodajemy ją po to, żeby masa mięsna nie była zbyt luźna.
Krok 2 - Podwójnie serowe kotleciki foto
3
Ser mozzarella przekroić na 4 części. Mięsną masę podzielić na 4 porcje, każdą spłaszczyć, na każdej ułożyć po kawałku mozzarelli.
Krok 3 - Podwójnie serowe kotleciki foto
4
Ser otoczyć mięsem, uformować kotleciki, ułożyć je w garnku do gotowania na parze, obficie posypać przyprawą do mięsa mielonego. Garnek przykryć. Gotować na parze ok. 30 minut.
Krok 4 - Podwójnie serowe kotleciki foto
5
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jak kotleciki będą już ugotowane, posypać je startym żółtym serem, przykryć.
Krok 5 - Podwójnie serowe kotleciki foto
6
Odczekać 1-2 minuty, żeby ser się stopił.
Krok 6 - Podwójnie serowe kotleciki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 28.06.2012 21:33
pysznie
aginaa 28.06.2012 19:49
wspaniałe
Ada-Gaba 28.06.2012 06:57
podwójnie smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak