Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szklanka
Makaron do spaghetti
kukurydza w puszce 1 szt
cukinia 1/2 średnia
pieczarki 5-6 szt
cebula 1 średnia
sos pomidorowy 400 ml
ser żółty
masło klarowane 2 łyżka
sól
pieprz
oregano
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian

Kroki postępowania

1
Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy na 4-5 kawałków, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na łyżce masła. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian foto
2
Cukinię kroimy na pół, wydrążamy miękki miąższ i każdą połówkę dzielimy na 2 części, a następnie kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy pozostałe masło i przesmażamy ma nim przez 2-3 minuty ugotowaną kaszę.
Krok 2 - Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian foto
3
Dodajemy posiekaną cukinię i smażymy 5 minut, po czym dorzucamy pieczarki.
Krok 3 - Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian foto
4
Wlewamy zmiksowane pomidory z puszki lub też sos pomidorowy do spaghetti. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem łyżki oliwy, odcedzamy.
Krok 4 - Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian foto
5
Gorący nakładamy na talerz. Polewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem.
Krok 5 - Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak