Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gram
mleko 1 szklank
drożdże 50 gram
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 4 sztuka
jajko 2 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 150 gram
śliwki dowolna ilość

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Na początek zrobić zaczyn z połowy ciepłego mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i drożdży. Odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem, po wyrośnięciu zaczynu dodać do niego przesianą mąkę, masę żółtkową, resztę mleka, cukier waniliowy, masło i jajka. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce.

Blachę wysmarować tłuszczem i rozprowadzić w niej ciasto. Śliwki umyć i wypestkować, układać ciasno na cieście lekko dociskając.

Piekarnik rozgrzać do 190' i piec ciasto ok. 40 minut.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 27.07.2013 21:54
ale mi smaki narobiłaś tym ciastem
Maniek2 17.09.2012 18:44
bardzo fajne
Megi 16.07.2012 09:14
wygląda apetycznie
jolanta19 26.06.2012 13:06
super wygląda
iziona 26.06.2012 07:58
Piękne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak