Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kiełbasą zapiekany pod beszamelem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makron rurki opakowanie
ser żółty 20 dag
cebula 1 duża
marchewka 1 duża
sól
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko pół szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
bulion szklanka
wino czerwone pół szklanki
kiełbasa podwawelska 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kiełbasą zapiekany pod beszamelem

Makron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. cebulę drobno pokroić i zeszklić, dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Marchew obrać, zetrzeć na tarce i dodać do kiełbasy, wlać wino i bulion, gotować przez około 10 minut i przyprawić solą. przygotować sos, rozpuszczając masło, dodać mąkę i mleko, doprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować przez chwilę na małym ogniu. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać startym żółtym serem. Zapiekać około 30 minut w 170 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak