Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety wieprzowe z sosem whisky

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka krupczatka 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
sól do smaku
whisky 75 ml
cukier drobny 2 łyżeczki
śmietanka kremowa 200 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
olej do smażenia
karkówka 60 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety wieprzowe z sosem whisky

Kotlety przygotować standardowo. Można wykorzystać karczek lub schab. Rozbić mięso. Panierować w mące, jajku i potem bułce. Posolić i usmażyć na złoty kolor z obu stron.

Sos whisky: wlać alkohol do rondla. Wsypać cukier, szczyptę soli i gotować na małym ogniu trzy, cztery minuty od zagotowania. W paru łyżkach wody rozrobić małą łyżeczkę/ płaską mąki ziemniaczanej. Dolać do maki śmietankę. Wlać na gotującą się whisky. Pogotować dwie/ trzy minuty. Zgasić i zostawić na kilka minut.

Kotlety po usmażeniu polewać sosem i odstawić na parę minut, żeby sos wsiąkł w mięso. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 24.09.2013 15:21
to coś dla mnie
junox 13.06.2013 11:13
bardzo ciekawy sos
Justyna Jussstiii 26.06.2012 08:12
super
Justyna Jussstiii 26.06.2012 08:12
super
msmariusz 25.06.2012 23:46
super
Anna169Hosz 25.06.2012 21:49
Sam sos jest raczej ostry ale kiedy nasiąknie nim mięso- jest pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak