Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z czereśniami Danusi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3 dag
cukier waniliowy 1 opak
jajko 1 szt
margaryna 3 łyżki
mleko 1/4 szkl
mąka 1 1/2 szkl
cukier 2 łyżki
sól
tłuszcz do formy
masa
czereśnie 30 dag
Starta skórka cytrynowa 1 łyżeczka
jajko 3 szt
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 1/4 szkl
śmietana 36% 1 szkl
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czereśniami Danusi

Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować. Następnie przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozkruszyć,wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i trzema łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Margarynę rozpuścić w rondelku, ostudzić,dodać do mąki. Wbić jajko, wymieszać. Wlać do mąki rozczyn, wyrobić elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę okrągłą do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wylepić nim spód i boki formy. Odstawić jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce, w tym czasie przygotować masę. MASA: Jajka wybić do miski, ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Stopniowo po łyżce dodawać śmietanę do ubitych jajek, wymieszać. Masę wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć czereśnie. Włożyć ciasto do piekarnika, piec ok.50 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto,posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 27.07.2012 11:14
rewelacja !!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak