Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
drożdże 5 dag
cukier 1 łyżka
sól do smaku
jajko 2 sztuki
mleko 270 ml
margaryna 15 dag
gałka muszkatołowa 1|2 łyżeczki
kminek 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
kapusta kiszona 1 kg
cebula 1 sztuka
olej 4 łyżki
grzyby suszone 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki

Grzyby namoczyć w wodzie. Do 70 ml ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, pokruszone drożdże, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać 2 żółtka oraz jedno białko. Drugie pozostawić do smarowania kapuśniaczków. Margarynę rozpuścić dodać do mąki oraz wyrośnięte drożdże. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Kapustę wypłukać, zalać wodą, wlać grzyby namoczone z wodą, ugotować do miękkości. Odcisnąć dokładnie, posiekać drobno. Grzyby również posiekać, dodać do kapusty. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju. Następnie dodać kapustę, smażyć razem ok 15 minut. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem. Z ciasta formujemy kuleczki, rozpłaszczyć placuszek, nałożyć farsz. Uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kminkiem. Piec ok 40 minut w temperaturze 190-200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 27.02.2017 21:43
lubię kapuśniaczki
madzialena19 08.11.2016 19:38
Smaczne kapuśniaczki.
krysia50 06.05.2013 16:37
Pyszne do czystego barszczu czerwonego.
adelajda 27.06.2012 19:34
super
bgs1984 25.06.2012 22:13
mniam
marzenciak1985 25.06.2012 21:59
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak