Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwone porzeczki w syropie

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwone porzeczki 1 kg
cukier
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwone porzeczki w syropie

Kroki postępowania

1
Porzeczki zrywamy, myjemy, a następnie pozbawiamy szypułek, przygotowujemy słoiki. Czerwone porzeczki przekładamy do słoików mniej więcej na 1/2 - 3/4 wysokości słoika.
Krok 1 - Czerwone porzeczki w syropie foto
2
Do każdego słoika wsypujemy 5 pełnych łyżek cukru.
Krok 2 - Czerwone porzeczki w syropie foto
3
nastawiamy wodę w czajniku i wrzątek stopniowo wlewamy do każdego ze sloika, tak aby byl pełny (porzeczki w słoiku można lekko zamieszać aby cukier sie rozpuścił).
Krok 3 - Czerwone porzeczki w syropie foto
4
Słoiki zakrecamy i pasteryzujemy przez 10 minut.
Krok 4 - Czerwone porzeczki w syropie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 05.09.2012 10:54
robiłam zazwyczaj z czarnej bo uwielbiam ale z czerwonej też jest pycha
AGNIESZKA144 24.08.2012 19:06
SUPER ZACHĘCAJĄCO WYGLĄDAJĄ
Betka 24.08.2012 07:54
mmm na pewno, by mi smakował:)
Justa32 11.08.2012 09:54
coś dla mnie!!!!
ben-ka 26.06.2012 10:00
Michaś ma rację Twoje fotki zachęcają do zrobienia takich przetworów:)
Ewa104 26.06.2012 09:01
Póki co zrobiłam konfiturę porzeczkowo-truskawkową,ale jeszcze mnóstwo porzeczek mam na działce,więc do dzieła.
Michaś 25.06.2012 23:19
piekne zdjecia :) bardzo fajny pomysl na sok :)
Ewa6274879 25.06.2012 23:02
lubię porzeczki, więc to coś dla mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak