Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podajemy mocno schłodzony.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 1 duży pęczek
marchew 2 średnia
pietruszka 1 szt
wywar drobiowo-warzywny 500 ml
woda 500 ml
śmietana 30% 80 ml
ziele angielskie 5 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 duże
sól
pieprz
ziemniaki młode

Przepis i sposób przygotowania na: Podajemy mocno schłodzony.

Kroki postępowania

1
Pół litra wywaru, które mi zostało postanowiłam ekspresowo zagospodarować i przygotować pyszną szczawiową. Do wywaru dodajemy pół litra wody oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pietruszkę i 1,5 marchewki. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 30-35 minut.
Krok 1 - Podajemy mocno schłodzony. foto
2
Wywar przecedzamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i wycinamy z nich oraz z pozostałej połówki marchwi gwiazdki lub serduszka. Pozostałości ziemniaków drobno siekamy. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy do czasu aż będą miękkie, ściągamy z ognia. Szczaw dokładnie płuczemy, odcinamy łodygi, a listki kroimy, ale niezbyt drobno. Dodajemy do zupy.
Krok 2 - Podajemy mocno schłodzony. foto
3
Do gorącej zupy wlewamy śmietanę.
Krok 3 - Podajemy mocno schłodzony. foto
4
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Podajemy mocno schłodzony. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 25.06.2012 21:11
smaczna zupka :) u mnie szczaw dopiero rośnie, ale już niebawem powinnam robić podobne specjały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak