Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki w słoiku na zimę

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
woda 1 litr
cukier 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki w słoiku na zimę

Wszelkie proporcje składników są podane w przybliżeniu, ilość słodkiej zalewy jest zależna od wielkości składników i tego, jak bardzo uciśniemy w nich truskawki ( i mniej truskawek na 1 słoik tym wiecej zalewy), ważne jednak aby zachować wartoświ wody i cukru 2:1. Umyte truskawki układamy ścisle do słoików (w trakcie pasteryzacji znacznie 'skrótną'). Wodę gotujemy z cukrem, a następnie ciepłą wlewamy do słików - dokładnie zakręcamy. Sloiki pasteryzujemy ok 10 minut i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 25.08.2012 09:33
z truskawek nie robiłam kompotu niestety bo wyrosło ich zbyt mało:( a szkoda..
iknkirke 30.07.2012 08:56
Kiedyś robiłam tak truskawki, smaczne
Kate131 29.07.2012 08:21
potem w zimie jak znalazł
anemon 05.07.2012 11:07
Ja też w tym roku nie robiłam przetworów, bo swoich mam mało, a w sprzedaży drogie. Mam nadzieję, że z malinami będzie lepiej.
Mysiunia 05.07.2012 09:49
ja miałam własne, ale te nie zrobiłam dużo przetworów, bo miałam pierwszoroczne krzaczki inie owocowały obficie..
ben-ka 05.07.2012 09:36
truskawki były tak drogie,że w tym roku nie mam zapasów:(
bgs1984 28.06.2012 16:40
mniam
marzenciak1985 28.06.2012 16:31
mniam
Magdalena/Madija 26.06.2012 11:52
maliny robiłam, ale truskawek tak jeszcze nie, warto spróbować:)
EWI 25.06.2012 20:48
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak