Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto królewski orzechowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl.
cukier puder 2 łyżki
margaryna 1/3 kost.
żółtko jajek
sól
Krem:
cukier puder 2/3 szkl.
twaróg 1/2 kg.
jajko 4 szt.
cukier waniliowy 1 szt.
orzechy włoskie 5 dkg.
miód pszczeli 2 łyżki
wykończenie:
orzechy laskowe 6 dkg.
śmietana kremowa 30% lub 36% 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto królewski orzechowiec

mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę dodać margarynę,żółtko i szczyptę soli do smaku,szybko zagnieść ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.Zmielony twaróg wmieszać z żółtkami i cukrami,a białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać dodając miód i bardzo drobno posiekane orzechy włoskie.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy wylać na ciasto masę twarogową i upiec w temp.170st.ok.50min.Wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno,orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni,wysypać je przykryć ściereczką i ugnieść aby usunąć skórkę,16 orzechów odłożyć a pozostałe posiekać udekorować ciasto posiekanymi orzechami i rozetkami z bitej śmietany na każdej rozetce umieścić orzech laskowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 12.08.2012 07:26
świetne ciasto
Motorek 29.06.2012 08:39
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak