Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Basbusa- arabskie ciasto

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza manna 2 szkl
wiórki kokosowe 10 dag
cukier wanilinowy 1 opak
mąka 1 szkl
cynamon 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mleko 1 szkl
margaryna 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Basbusa- arabskie ciasto

Kroki postępowania

1
Wszystko prócz mleka i margaryny wymieszać. Dodać resztę, wyrobić ciasto. Wyłożyć na blaszkę o wym. 24x29cm wyłożoną papierem. Pokroić ma romby. Piec ok. 40-45 min w temp. 170st.
Krok 1 - Basbusa- arabskie ciasto foto
2
SYROP:
szkl. wody,
1,5szkl cukru,
łyżeczka soku z cytryny.
Krok 2 - Basbusa- arabskie ciasto foto
3
Syrop zagotować, przestudzić. Syropem zalać gorące ciasto.
Krok 3 - Basbusa- arabskie ciasto foto
4
Można wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciastka wyjmować dopiero, jak wsiąknie syrop.
Krok 4 - Basbusa- arabskie ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 08.11.2013 23:28
bardzo ciekawy przepis :)
Iwusia 23.07.2013 22:31
takich ciasteczek jeszcze nie jadłam
Maniek2 18.07.2013 20:27
fajne ciacho
bartek8585 17.08.2012 22:55
Ciekawe..i ciekawe jak smakuje.
caralajna 08.08.2012 10:39
fajne to ciasto
marchewka 02.08.2012 22:28
ciekawa jestem jak to cudo smakuje :)
czekoladka_m 26.06.2012 20:16
nie, margaryna tylko posiekana:)
Misiabe 25.06.2012 22:59
ciekawe ciasto, z chęcią wypróbuje tylko prosze o podpowiedź: margaryna ma być stopiona?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak