Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste ciasto budyniowe

5.0
(80)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Proste ciasto budyniowe, to świetny pomysł na łatwy w przyrządzeniu deser. Jeśli lubicie proste przepisy, koniecznie wypróbujcie ten!

Składniki:

margaryna 1
mąka 0,5 kg
cukier 1 szkl
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1 szt
budyń 4 szt
mleko 1,2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Proste ciasto budyniowe

Kroki postępowania

1

Ugotować gęsty budyń: 4 opakowania budyniu ugotować w 1,2l mleka. Budyń odstawić do ostygnięcia

Krok 1 - Proste ciasto budyniowe foto
2

Zagnieść kruche ciasto z margaryny cukru jajek i mąki z proszkiem. Podzielić ciasto na 2 części. Z większej części rozwałkować placek i wyłożyć na spód blachy, na ciasto wyłożyć budyń-nie musi być zimny.

Następną część ciasta rozwałkować. Wycinać z ciasta paski o szerokości ok 0,5 cm i układać z nich kratkę na budyniu.

Krok 2 - Proste ciasto budyniowe foto
3

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st .Piec ok 45-50 min. Ciasto przed krojeniem musi wystygnąć

Krok 3 - Proste ciasto budyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Eska 27.11.2022 17:45
Beznadziejny przepis.
Donia2022
Donia2022 14.05.2017 20:17
Witam Na początku, chciałam zaznaczyć, że Pani przepis jest niedopracowany i ma pewne braki, a mianowicie: nie jest napisane czy blachę przed włożeniem ciasta, należy wysmarować tłuszczem czy też nie - a jest to bardzo istotna informacja dla początkujących. Nie ma wspomniane czy ciasto zagniata się ze wszystkich składników na raz, czy dodaje się je stopniowo. Nie zauważyłam także informacji o tym, jakiej średnicy powinna być blacha do pieczenia. Trzeba pamiętać, że blat i wierzch ciasta należy odrobinę opruszyć mąką, inaczej lepi się ono do stolnicy oraz wałka. W przepisie nie dodała Pani, czy należy ustawić grzałkę "góra-dół", termoobieg czy sama góra bądź dół. Na koniec powtórzę, iż Pani przepis jest niedopracowany i są trudności z jakiego odtworzeniem, a także interpretacją pewnych szczegółów, co bardzo utrudnia wykonanie wyżej wymienionego ciasta. Niestety, nie polecam początkującym miłośnikom ciast.
Donia2022
Donia2022 14.05.2017 20:17
Witam Na początku, chciałam zaznaczyć, że Pani przepis jest niedopracowany i ma pewne braki, a mianowicie: nie jest napisane czy blachę przed włożeniem ciasta, należy wysmarować tłuszczem czy też nie - a jest to bardzo istotna informacja dla początkujących. Nie ma wspomniane czy ciasto zagniata się ze wszystkich składników na raz, czy dodaje się je stopniowo. Nie zauważyłam także informacji o tym, jakiej średnicy powinna być blacha do pieczenia. Trzeba pamiętać, że blat i wierzch ciasta należy odrobinę opruszyć mąką, inaczej lepi się ono do stolnicy oraz wałka. W przepisie nie dodała Pani, czy należy ustawić grzałkę "góra-dół", termoobieg czy sama góra bądź dół. Na koniec powtórzę, iż Pani przepis jest niedopracowany i są trudności z jakiego odtworzeniem, a także interpretacją pewnych szczegółów, co bardzo utrudnia wykonanie wyżej wymienionego ciasta. Niestety, nie polecam początkującym miłośnikom ciast.
Donia2022
Donia2022 14.05.2017 20:17
Witam Na początku, chciałam zaznaczyć, że Pani przepis jest niedopracowany i ma pewne braki, a mianowicie: nie jest napisane czy blachę przed włożeniem ciasta, należy wysmarować tłuszczem czy też nie - a jest to bardzo istotna informacja dla początkujących. Nie ma wspomniane czy ciasto zagniata się ze wszystkich składników na raz, czy dodaje się je stopniowo. Nie zauważyłam także informacji o tym, jakiej średnicy powinna być blacha do pieczenia. Trzeba pamiętać, że blat i wierzch ciasta należy odrobinę opruszyć mąką, inaczej lepi się ono do stolnicy oraz wałka. W przepisie nie dodała Pani, czy należy ustawić grzałkę "góra-dół", termoobieg czy sama góra bądź dół. Na koniec powtórzę, iż Pani przepis jest niedopracowany i są trudności z jakiego odtworzeniem, a także interpretacją pewnych szczegółów, co bardzo utrudnia wykonanie wyżej wymienionego ciasta. Niestety, nie polecam początkującym miłośnikom ciast.
Donia2022
Donia2022 14.05.2017 20:17
Witam Na początku, chciałam zaznaczyć, że Pani przepis jest niedopracowany i ma pewne braki, a mianowicie: nie jest napisane czy blachę przed włożeniem ciasta, należy wysmarować tłuszczem czy też nie - a jest to bardzo istotna informacja dla początkujących. Nie ma wspomniane czy ciasto zagniata się ze wszystkich składników na raz, czy dodaje się je stopniowo. Nie zauważyłam także informacji o tym, jakiej średnicy powinna być blacha do pieczenia. Trzeba pamiętać, że blat i wierzch ciasta należy odrobinę opruszyć mąką, inaczej lepi się ono do stolnicy oraz wałka. W przepisie nie dodała Pani, czy należy ustawić grzałkę "góra-dół", termoobieg czy sama góra bądź dół. Na koniec powtórzę, iż Pani przepis jest niedopracowany i są trudności z jakiego odtworzeniem, a także interpretacją pewnych szczegółów, co bardzo utrudnia wykonanie wyżej wymienionego ciasta. Niestety, nie polecam początkującym miłośnikom ciast.
Donia2022
Donia2022 14.05.2017 20:17
Witam Na początku, chciałam zaznaczyć, że Pani przepis jest niedopracowany i ma pewne braki, a mianowicie: nie jest napisane czy blachę przed włożeniem ciasta, należy wysmarować tłuszczem czy też nie - a jest to bardzo istotna informacja dla początkujących. Nie ma wspomniane czy ciasto zagniata się ze wszystkich składników na raz, czy dodaje się je stopniowo. Nie zauważyłam także informacji o tym, jakiej średnicy powinna być blacha do pieczenia. Trzeba pamiętać, że blat i wierzch ciasta należy odrobinę opruszyć mąką, inaczej lepi się ono do stolnicy oraz wałka. W przepisie nie dodała Pani, czy należy ustawić grzałkę "góra-dół", termoobieg czy sama góra bądź dół. Na koniec powtórzę, iż Pani przepis jest niedopracowany i są trudności z jakiego odtworzeniem, a także interpretacją pewnych szczegółów, co bardzo utrudnia wykonanie wyżej wymienionego ciasta. Niestety, nie polecam początkującym miłośnikom ciast.
Donia2022
Donia2022 14.05.2017 20:17
Witam Na początku, chciałam zaznaczyć, że Pani przepis jest niedopracowany i ma pewne braki, a mianowicie: nie jest napisane czy blachę przed włożeniem ciasta, należy wysmarować tłuszczem czy też nie - a jest to bardzo istotna informacja dla początkujących. Nie ma wspomniane czy ciasto zagniata się ze wszystkich składników na raz, czy dodaje się je stopniowo. Nie zauważyłam także informacji o tym, jakiej średnicy powinna być blacha do pieczenia. Trzeba pamiętać, że blat i wierzch ciasta należy odrobinę opruszyć mąką, inaczej lepi się ono do stolnicy oraz wałka. W przepisie nie dodała Pani, czy należy ustawić grzałkę "góra-dół", termoobieg czy sama góra bądź dół. Na koniec powtórzę, iż Pani przepis jest niedopracowany i są trudności z jakiego odtworzeniem, a także interpretacją pewnych szczegółów, co bardzo utrudnia wykonanie wyżej wymienionego ciasta. Niestety, nie polecam początkującym miłośnikom ciast.
Donia2022
Donia2022 14.05.2017 20:17
Witam Na początku, chciałam zaznaczyć, że Pani przepis jest niedopracowany i ma pewne braki, a mianowicie: nie jest napisane czy blachę przed włożeniem ciasta, należy wysmarować tłuszczem czy też nie - a jest to bardzo istotna informacja dla początkujących. Nie ma wspomniane czy ciasto zagniata się ze wszystkich składników na raz, czy dodaje się je stopniowo. Nie zauważyłam także informacji o tym, jakiej średnicy powinna być blacha do pieczenia. Trzeba pamiętać, że blat i wierzch ciasta należy odrobinę opruszyć mąką, inaczej lepi się ono do stolnicy oraz wałka. W przepisie nie dodała Pani, czy należy ustawić grzałkę "góra-dół", termoobieg czy sama góra bądź dół. Na koniec powtórzę, iż Pani przepis jest niedopracowany i są trudności z jakiego odtworzeniem, a także interpretacją pewnych szczegółów, co bardzo utrudnia wykonanie wyżej wymienionego ciasta. Niestety, nie polecam początkującym miłośnikom ciast.
Donia2022
Donia2022 14.05.2017 20:17
Witam Na początku, chciałam zaznaczyć, że Pani przepis jest niedopracowany i ma pewne braki, a mianowicie: nie jest napisane czy blachę przed włożeniem ciasta, należy wysmarować tłuszczem czy też nie - a jest to bardzo istotna informacja dla początkujących. Nie ma wspomniane czy ciasto zagniata się ze wszystkich składników na raz, czy dodaje się je stopniowo. Nie zauważyłam także informacji o tym, jakiej średnicy powinna być blacha do pieczenia. Trzeba pamiętać, że blat i wierzch ciasta należy odrobinę opruszyć mąką, inaczej lepi się ono do stolnicy oraz wałka. W przepisie nie dodała Pani, czy należy ustawić grzałkę "góra-dół", termoobieg czy sama góra bądź dół. Na koniec powtórzę, iż Pani przepis jest niedopracowany i są trudności z jakiego odtworzeniem, a także interpretacją pewnych szczegółów, co bardzo utrudnia wykonanie wyżej wymienionego ciasta. Niestety, nie polecam początkującym miłośnikom ciast.
ppaulina 20.09.2013 10:11
smaczne)))
lara 27.05.2013 14:46
bardzo fajne!
wiola333 22.05.2013 16:49
apetyczny przepis
JOANNA16 20.05.2013 08:37
super ciacho
Luki 11.03.2013 18:15
lubie takie
kriko 23.12.2012 08:40
super
AURELKA 27.08.2012 20:42
bardzo lubię
Krzysztof15 02.08.2012 20:53
pycha
agnieszka137 25.06.2012 23:07
smaczne
halina55 25.06.2012 19:17
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak