Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka orkiszowa 100 gram
mąka tortowa 100 gram
mąka ryżowa 100 gram
cukier puder 50 gram
miękkie masło 150 gram
szczypta soli
białko 3 sztuki
cukier puder 3 łyżki
wiórki kokosowe 100 gram
szczypta soli
ponadto :
rabarbar 800 gram
cukier kryształ 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą

Kroki postępowania

1
SPÓD DO TARTY: miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko łączę rękami w kulę zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki i wylepiam nim dno i boki wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formy do tarty o średnicy 21 cm. Ciasto nakłuwam widelcem, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia i wsypuję ziarna fasoli przeznaczonej wyłącznie do pieczenia.
Formę wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i piekę 10 minut, następnie usuwam papier oraz fasolę i piekę kolejne 5 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Krok 1 - Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą foto
2
WIERZCH TARTY: umyty i osuszony rabarbar kroję na dwucentymetrowe kawałki i mieszam w misce z cukrem. Odstawiam na bok, a w tym czasie przygotowuję bezę. Białka ubijam z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję cukier i jeszcze dalej ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaję wiórki kokosowe i dokładnie mieszam.
Krok 2 - Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą foto
3
Na wystudzonym spodzie tarty rozsypuję 2 łyżki wiórków kokosowych, następnie odsączony z soku rabarbar i kokosową bezę. Formę wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę około 35 minut.
Krok 3 - Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą foto
4
*mój rabarbar był kwietniowy, bardzo młody, więc go nie obierałam, jeśli robię z nieco późniejszego muszę go obrać z włókien i dodać więcej cukru.
Krok 4 - Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 02.01.2014 11:41
wspaniale wygląda :)
aisoglam 05.06.2013 23:09
Przepyszności!!!
ankaryba 24.05.2013 08:40
ale pychotka :-)
Katarzyna/kate1980 21.05.2013 18:49
ślicznie wygląda
anemon 10.05.2013 07:24
U mnie w ogródku już wyrósł dość spory, więc na straganach pewnie też już jest.
barbara11561 09.05.2013 12:54
bardzo pysznie wygląda,już nie mogę się doczekać kiedy się pojawi rabarbar(niestety na straganie):)
smakoszek 01.04.2013 09:47
świetne ciasto
alaaa 05.09.2012 19:32
wygląda super a ten rabarbar jak ładnie ułożyłaś,,,
jeta72 05.09.2012 08:21
pyszna :-)
Grazyna0211 23.08.2012 10:58
świetny deser kwaśny smak rabarbaru słodycz bezy i dodatek kokosa dla mnie pycha
Bożena13 05.08.2012 21:41
smakowicie wygląda;)
czekoladka_m 26.07.2012 19:39
fajnie wygląda;)
czekoladka_m 26.07.2012 19:39
fajnie wygląda;)
Ilona15 22.07.2012 15:19
bardzo pomysłowe, jeszcze nie robiłam ciasta z rabarbarem
caralajna 15.07.2012 22:22
lubię takie pomysłowe i oryginalne wypieki :)
misia53 30.06.2012 11:28
świetnie wygląda
ben-ka 30.06.2012 10:59
pyszności nam polecasz:)
IZABELA29 29.06.2012 08:19
smacznie ..
sylwia / sytofala 25.06.2012 19:10
kokos , pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak