Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort okolicznościowy z fiołkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt.
mąka 1,5 szkl.
migdały mielone 5 dkg.
olej 50 ml.
Krem:
masło 250 g 1 kost.
mleko słodzone w puszce 2/3 szkl.
wykończenie:
śmietana kremowa 30% lub 36% 3/4 szkl.
masa marcepanowa 10 dkg.
barwnik spożywczy
kawa 2 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: tort okolicznościowy z fiołkami

białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać żółtka,przesianą mąkę,migdały i na koniec olej wymieszać wylać do tortownicy i upiec w temp.180st.ok.25min.wystudzić i przekroić na cztery blaty.Kawę zaparzyć wrzątkiem,masło pokroić na kawałlki i ubić z naparem kawowym stopniowo dolewając mleko słodzone cały czas ubijać aby powstał jednolity gładki krem.ułożyć blat ciasta i kolejno smarować przygotowanym kremem.wstawić do lodówki do stężenia.Śmietanę ubić na sztywno i posmarować wierzch i boki tortu,nakładać do szprycy z płaską końcówką lub inną i dekorować ponownie schłodzić w lodówce.Kawałek masy marcepanowej zabarwić żółtym barwnikiem a pozostałą fioletowym,cienko rozwałkować zabarwione ciasto i wycinać kwiatuszki małą foremką,przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki podnieść płatki kwiatków,z żółtej masy zrobić małe kulki i przyklejać w środku kwiatków,powstałymi fiołkami udekorować tort.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak