Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody czereśniowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 1/2
jajko 2
mleko 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
śmietanka tzrydziesto% 330 g
czereśnie 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Lody czereśniowe

Jajka ubijamy na parze stopniowo dodając cukier. Mleko gotujemy, gorące wlewamy do jajek i jeszcze chwilę ubijamy, studzimy. Czereśnie wraz z sokiem z cytryny rozcieramy blenderem. Do przestudzonych jajek dodajemy śmietankę i czereśnie i razem chwilę ubijamy. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Następnie wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny.
Lody wychodzą lepsze gdy robimy je w dobrze zmrożonej maszynce (ja swoją trzymam cały czas w zamrażalniku).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak