Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzkiej czekolady. 20 dag
jajko 4
kremówki 10 dag
masła 5 dag
łyzki cukru waniliowego 2
likier pomarańczowy
wisienki koktaliowych 6
wiórki czekolady
koniak 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy

Czekolade połamac na kawałki,włozyć do rondla i rozpuscic,wstawiajac do wiekszego naczynia z goraca woda.Do roztopionej czekolady dodac pokrojone na płatki masło,wymieszac na gładka masę.Żółtka odzielić od białek i kolejno,po jednym,dodawać do masy,energicznie mieszajac.Mus lekko ostudzic.Wlac alkohol,starannie wymieszac.Śmietane ubic z cukrem waniliowym i dodac do musu.Na koniec mus połączyc z ubitymi na sztywna piane białkami.Przełożyc do pucharków i chłodzić przez 2-3 godz. w lodówce.Udekorowac wisieńkami i wiórkami czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak