Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzkiej czekolady.

    20 dag
  • jajka

    4
  • kremówki

    10 dag
  • masła

    5 dag
  • łyzki cukru waniliowego

    2
  • likier pomarańczowy

  • wisienki koktaliowych

    6
  • wiórki czekolady

  • koniak

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekolade połamac na kawałki,włozyć do rondla i rozpuscic,wstawiajac do wiekszego naczynia z goraca woda.Do roztopionej czekolady dodac pokrojone na płatki masło,wymieszac na gładka masę.Żółtka odzielić od białek i kolejno,po jednym,dodawać do masy,energicznie mieszajac.Mus lekko ostudzic.Wlac alkohol,starannie wymieszac.Śmietane ubic z cukrem waniliowym i dodac do musu.Na koniec mus połączyc z ubitymi na sztywna piane białkami.Przełożyc do pucharków i chłodzić przez 2-3 godz. w lodówce.Udekorowac wisieńkami i wiórkami czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat