Zapiekanka z klopsikami

Zapiekanka z klopsikami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg mięsa mielonego

    30
  • cebuli

    1/2
  • łyżki kaszy manny

    4-5
  • jajko

    1
  • pora

    1/2
  • ząbki czosnku

    2-3
  • łyżeczki płatków chili

    1/2
  • g zielonej fasolki szparagowej, użyłam mrożonej

    250
  • garść listków bazylii

    1
  • szkl. mleka

    1/2
  • dkg sera żółtego

    10-15
  • 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej

    do formy:
  • olej

    1-2 łyżki
  • makaron ryżowy

    300 (w kształcie wstążek)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wymieszać z jajkiem i kaszą, dodać startą drobno cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Uformować klopsiki wielkości dużych orzechów włoskich, obsmażyć je na oleju ze wszystkich stron. Formę ( ja użyłam tortownicy średnicy 22 cm) wysmarować masłem i obsypać grubo bułką, resztek bułki nie wysypywać tylko zostawić na dnie formy. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 2 min. a potem dokładnie odcedzić. Gdy lekko przestygnie oprószyć solą i ułożyć w formie ugniatając ręką. Pora dokładnie oczyścić, posiekać. Posiekać także obrane ząbki czosnku. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pora z czosnkiem. Dodać chili, mrożoną fasolkę, wlać mleko rozrobione z mąką. Zagotować mieszając. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gęsty sos warzywny wylać na makaron, na to ułożyć klopsiki lekko je wciskając, posypać całość posiekaną bazylią i startym serem. Zapiekać 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sara1

19.03.2012 17:30
bardzo ciekawy pomysł na zapiekankę

sara1

19.03.2012 17:30
bardzo ciekawy pomysł na zapiekankę

Rogalik

23.07.2011 23:43
pycha

PaniMISIOWA

11.07.2011 13:46
Rewelacja!

irenka

06.03.2011 20:50
ciekawy przepis

ewelinapac

10.10.2010 08:09
ciekawy pomysł muszę sprubować

pawel6

16.08.2010 11:14
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat