Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane gruszki cytrynowo-waniliowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszka 4 szt
laska wanilii 2 szt
cukier 4 łyżki
cytryna 4 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane gruszki cytrynowo-waniliowe

Kroki postępowania

1
Z papieru do pieczenia SAGA wycinamy kwadraty o wielkości 30 cm x 30 cm.
Gruszki myjemy i wycieramy. W cenralnym punkcie każdego z kwadratów papieru kładziemy plaster cytryny. Na nim ustawiamy pionowo gruszkę. Wokół każdej gruszki sypiemy po łyżce cukru.

Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Każdą taką połówkę przecinamy na dwie części. Kładziemy obok każdej gruszki po dwa kawałki waniiliowej laski.
Krok 1 - Karmelizowane gruszki cytrynowo-waniliowe foto
2
Zbieramy papier do pieczenia ku górze, tak by końcówki znalazły się przy ogonku gruszki, tworząc sakiewki. Przymocowujemy papier przy ogonkach, za pomocą bawełnianej nitki.
Krok 2 - Karmelizowane gruszki cytrynowo-waniliowe foto
3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - około 50-60 minut. Po upieczeniu czekamy około 5 minut, następnie rozchylamy papier i polewamy gruszki wytworzonym podczas pieczenia karmelem. Możemy podać z bitą śmietaną
Krok 3 - Karmelizowane gruszki cytrynowo-waniliowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 08.01.2013 21:34
do tej pory takie gruszki widziałem tylko w restauracjach
Aga20 25.06.2012 09:30
en papillote;)
gosia47-47 25.06.2012 08:20
mniam
Cukiereczek13 25.06.2012 00:12
pysznie wyglada ta gruszka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak