Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek szparagowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 1 szkl.
masło 1/4 kost.
jajko 4 szt.
twaróg 8 dkg.
szparagi białe 1 kg.
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 szkl.
śmietana kwaśna 3 łyżki
skórka z pomarańczy 1/2 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz
cukier
estragon po 1/2 pęczka
natka pietruszki po 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: placek szparagowy

mąkę przesiać na stolnicy dodać szczyptę soli,1/4kost.masła,twaróg i jajko i zagnieść ciasto na jednolitą masę zawinąć je w folię aluminiową i wstawić do schłodzenia do lodówki na godzinę.Szparagi obrać,odciąć twarde końcówki,związać we wiązki.Do wysokiego naczynia wlać wodę osolić dodać cukier do smaku i łyżeczkę masła włożyć szparagi główkami do góry i gotować 5min.Zioła opłukać posiekać.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek 22x32cm.i wyłożyć natłuszczoną formę,rozłożyć szparagi.Śmietany wymieszać ze sobą i pozostałymi jajkami,posiekanymi ziołami i skórką pomarańczową,doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową wymieszać i polać szparagi.Wstawić do piekarnika na 50min.w temp.180st.podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.01.2014 00:17
ciekawy przepis, nie jadłam takich
IKrakowianka 10.12.2013 11:37
fajna propozycja na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak