Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 1 szkl
kakao 2 łyżki
galaretka truskawkowa 2 op
truskawki 1/2 kg
serek homogenizowany 1 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z truskawkami

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek, następnie żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch.
Krok 1 - Sernik na zimno z truskawkami foto
2
Po utarciu dodajemy porcjami serem homogenizowany, całość dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Sernik na zimno z truskawkami foto
3
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie masę z serka dzielimy na pół. Do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą bez dodatków. Do każdej z mas wlewamy żelatynę (rozdzielamy ją na pół).
Krok 3 - Sernik na zimno z truskawkami foto
4
Następnie tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą. Na spód tortownicy wykładamy masę ciemną, a na masę ciemną wykładamy masę białą. Tortownicę z masami wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Następnie na masie białej układamy świeże truskawki.
Krok 4 - Sernik na zimno z truskawkami foto
5
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć, wykładamy je na truskawki. Całość ponownie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 5 - Sernik na zimno z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna87 25.06.2012 09:36
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak