Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
sól 5 g
cebula biała 100 g
ziemniaki ugotowane 500 g
żółtko jajek 1 szt.
masło 10 g
woda 1/2 (gorąca)
ser biały 700 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Farsz: ugotowane ziemniak studzę i przepuszczam przez praskę dodaje ser biały, cebulę ostudzoną (wcześniej podsmażoną na oleju). Dodaje sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszam.

Ciasto na pierogi:
Na stolnicy przesiewam mąkę, dodaję gorącą wodę i mieszam. Dodaje żółtko oraz masło oraz wodę, następnie zagniatam na jednolita masę.
Ciasto dziele na 4 części, 3 części i przykrywam ściereczką a 4tą część rozwałkowuję na obsypanej mąka stolnicy.
Wycisnąć krążki za pomocą szklanki.
Brzegi krążka zwilżam zimna wodą, nakładam łyżeczką farsz starannie sklejam, aby ładnie wyglądały to dociskam końcówką widelca tworząc ładne szlaczki.
Wodę gotuje z solą, na wrzącą wodę delikatnie wkładam pierogi. Przykrywam, mieszam 2 razy i wyciągam aż wypłyną uważając aby się nie rozgotowały.
Smacznego, najlepsze smakują odsmażane :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 01.09.2012 23:27
uwielbiam ruskie
Katarzyna59 31.08.2012 19:59
doskonałe
berys18 16.08.2012 19:02
też lubię odsmażane
Angelika6 10.08.2012 08:07
wyśmieniet
Jodaj 14.07.2012 08:48
mniam :)
halina17 24.06.2012 18:41
uwielbiam pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak