Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba z rodzynkami i suszonymi morelami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone morele 150 g
margaryna 300 g
cukier puder 1,5 szklanki
jajko 5
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 15 g

Przepis i sposób przygotowania na: Baba z rodzynkami i suszonymi morelami

Miksujemy margarynę z cukrem pudrem.
Następnie dodajemy kolejno jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy.
Morele kroimy w cienkie paski.
Rodzynki moczymy w goracej wodzie. Odcedzamy. Posypujemy delikatnie mąką .

Do ciasta wsypujemy morele i rodzynki ,delikatnie mieszamy.
Formę z kominkiem (nie na babkę tylko podobną do tortownicy ) nasmarowanej margaryną i posypanej mąką przelewamy ciasto.
Delikatnie kształtujemy łyżką wyrównując powierzchnie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy 55 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 25.04.2013 09:00
lubię takie ciacha :)
pacpaw 04.02.2013 22:43
uwielbiam takie babki
Łukasz15 22.08.2012 10:52
Pyszna
olkaaa 27.06.2012 07:46
uwielbiam taką babkę
misia53 26.06.2012 12:55
baba jak się patrzy
anemon 25.06.2012 10:06
Ekstra babeczka.
caralajna 25.06.2012 08:25
pyszności
ben-ka 25.06.2012 00:13
ciasteczko smaczniutkie:)
Angelika6 24.06.2012 23:52
babeczka super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak