Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosołek wg Grażynki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 litry
marchewka 2
cebula biała 1
seler nać do smaku
natka pietruszki do smaku
warzywa suszone 2 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
makaron nitki 30 dag
udka z kurczaka 3
ziele angielskie 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rosołek wg Grażynki

Do garnka wlewamy wodę. Gotujemy ją razem z udkami z kurczaka. Marchewkę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka po około 15minutach od czasu gotowania się udek. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy udka będą już miękkie wyjmujemy. Do garnka wrzucamy kostkę rosołową. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i podpiekamy nad płomieniami z ognia (ja robię to nad palnikami gazu). Cebulę dodajemy do rosołu. Natkę pietruszki i selera dokładnie płuczemy, kroimy na duże kawałki i dodajemy do rosołu. Dodajemy suszone warzywa. Na koniec doprawiamy według upodobań solą i pieprzem. Do drugiego garnka wlewamy wodę lekko osoloną i gotujemy makaron, ale-dente. Odcedzamy, płuczemy wodą i podajemy z gorącym rosołem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 25.06.2012 16:04
mmm apetycznie wygląda;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak