Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pocałunek murzyna

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 2 szkl
śmietana 2 szkl
jaja 2 szt
ocet 2 łyżki
mak 5 łyżek
kakao 4 łyżki
bakalie 30 dag
Krem:
masło 20 dag
jaja 5 szt
cukier 1 szkl
mąka 2,5 łyżki
mleko 1,5 szkl
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pocałunek murzyna

Ubić jaja z połową cukru, dodać pomału śmietanę, mąkę z sodą, resztę cukru i ocet, wymieszać.
Podzielić ciasto na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sparzony i zmielony mak, do trzeciej bakalie. Upiec każde ciasto osobno.
W garnku ubić jaja z cukrem, wymieszać z mąką i aromatem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlać stróżką do masy ubijając ją trzepaczką rózgową. Postawić na małym ogniu i energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia masy. Do utartego na puch masła dodawać, wciąż mieszając po łyżce kremiku jajecznego i tym przełożyc placek.
Ciasto makowe-masa-ciasto bakaliowe-masa-ciasto kakaowe.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak